Ekonomi

Türk Silahlı Kuvvetleri 300’üncü tank avcısını teslim aldı

Silah Taşıma Araçları Projesi kapsamında 300’üncü aracın teslimi dolayısıyla FNSS tesislerinde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri Haluk Görgün, törende, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının günümüz teknolojik yeniliklerine göre karşılanması için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Görgün, projede birkaç unsur dışında yerli çözüm ve altyapıların kullanılmasının önemine dikkat çekti. “Kara araçlarında tüm ihtiyaçları yerli olarak karşılayabiliyor olmanın gururunu yaşıyoruz. Dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılamak aynı zamanda gurur verici.”söz konusu.

Güvenlik güçlerine yeni araçlar sağladıklarını, mevcut araçları da son teknolojilerle modernize ettiklerini anlatan Görgün, Türkiye’nin 35’ten fazla ülkeye 4 binin üzerinde araç teslim ettiğini kaydetti.

İhracatın departman için çok önemli olduğunu vurgulayan Görgün, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar dolar daha fazla ihracat yaptıklarını söyledi. Görgün, hibrit teknolojiler ve otonomi konusunda hafif, orta ve ağır sınıftaki ürünleri devreye almayı planladıklarını belirterek, edinilen tecrübelerle ağır sınıfta otonomi ve hibrit sistemleri devreye alacaklarını belirtti.

Proje kapsamında ayda 19 araç üretim kapasitesine ulaşmanın değerli bir başarı olduğunu vurgulayan Görgün, 344 aracın teslimatının önümüzdeki yılın ortasında tamamlanacağını kaydetti.

Hedef ihracat

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, proje kapsamında 300’üncü aracı teslim etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Araçların muharebe sahasındaki koruma seviyesi, karada ve suda görev yapabilme kabiliyeti ve kule sistemi özellikleriyle sınıfının en yetenekli tanksavar sistemleri olarak öne çıktığını vurgulayan Kurt, yaklaşımlarla sektörel bir başarı öyküsünün ortaya çıktığını belirtti. SSB ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı proje gruplarından.

Yerli ve milli 500’e yakın çözüm ortağıyla çalıştıklarını belirten Kurt, yurt içindeki bu başarıyı her iki aracı da ihraç ederek taçlandırmayı hedeflediklerini kaydetti.

İlklerin projesi

Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında teslimatlar ve teslimat sonrası lojistik destek faaliyetleri FNSS, PARS 4X4 ve KAPLAN araçlarıyla yürütülürken, Kornet-E ve OMTAS Silah Kuleleri de Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim ediliyor.

KAPLAN araçları, özellikle Roketsan’ın geliştirdiği KMC-U kule sistemiyle entegre olanlar, Türkiye’nin milli tanksavar sistemi olarak öne çıkıyor.

Araçların teslimat sonrası ihtiyaçlarına yönelik hayata geçirilen lojistik destek sözleşmesi de bu alanda bir ilk olma özelliği taşıyor.

Tanksavar platformu olarak kullanılmak üzere özel olarak tasarlanan PARS 4×4 ve KAPLAN araçları, çevik ve modüler yapılarıyla zırhlı muharebe aracının hareket kabiliyeti ve taktiksel hareket kabiliyetini üstün koruma yeteneği ve ateş gücüyle birleştiriyor.

Ateş destek, keşif, iç güvenlik görevleri ve konvoy savunması gibi çeşitli operasyonel ihtiyaçların yanı sıra tanksavar özelliklerine de uyarlanabilecek modüler tasarıma sahip olan PARS 4×4 ve KAPLAN, değişen operasyonel ihtiyaçları karşılayacak esneklik ve çok taraflılık sağlıyor.

Araçların, muharebe ortamının koşullarına/tehditlerine göre belirlenen siluetleri ve güç-ağırlık oranları, gelişmiş süspansiyon sistemleriyle birleşerek, farklı yerlerde ve her türlü hava koşulunda yüksek hızlarda hareket etmelerine olanak sağlıyor. Her iki platform da amfibi özelliğiyle dikkat çekerken, bu özellik onların nehir, dere gibi sulu alanları hızlı ve aktif bir şekilde geçmelerine olanak sağlıyor.

persembe-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu